utorak, 24. siječnja 2012.

Kvart

U parku, djevojka u crvenoj jakni sa kariranim šalom oko vrata gleda svog psa, mješanca dvije vjerojatno skupe pasmine kako njuškajući traži mjesto gdje će obaviti nuždu. Umom je pak daleko, na pustom otoku, ispod monumentalnog spomenika, u galeriji slika. Njen ljubimac razgrčuči zadnjim nogama lišće daje joj do znanja da je gotov, a ona se pogledom uokolo uvjerava da nitko neće vidjeti kako nije pokupila govno svojeg ljubimca.

U dućanu mješovitom robom gospođa nakon radnog vremena obilazi police i u željeznu košaru sa crvenom plastičnom ručkom slaže namirnice za objed. Staje na odjelu kozmetike, traži kremu za ruke. Ispred nje gel za kosu, šamponi, toaletni papir. Uzima zelenu okruglu kutiju, odlaže u košaricu, ali onda ubrzano vadi novčanik iz torbe, gleda stvari u košari, broji novce, pa iz košare vadi litru mlijeka i stavlja na policu s acetonom. Žuri na blagajnu jer primjećuje majku s kolicima koja se uputila u istom smjeru.

U pošti dječak razbarušene kose čeka u redu. U jednoj ruci drži tri računa, a u drugoj čvrsto stišće dvije novčanice od dvjesta kuna. Zbunjeno gleda kako se iz jednog reda ljudi ispred njega razdvajaju na dvije blagajne. Starija gospođa ispred njega pogladi ga po glavi, oslanjajući se na grbavi štap. Nešto mu govori, ali on gubi koncentraciju već pri prvim njenim riječima kada mu kapljica sline iz njenih usta sleti na obraz. Kada je na redu, pruža uplatnice i novac, ap gleda stvari koje bi ovdje mogao kupiti: knjige o kuhanju, autokarte, bilježnice i svijeće sa naljepnicama Majke Božje.

U ljekarni dva starija gospodina raspravljaju o vremenu provedenom kod doktora u ambulanti. Dok ljubazna farmaceutkinja prvome traži lijekove sa recepta, drugi se žali na zdravstvene probleme. Skida šešir, pa maramicom iz džepa briše znoj sa čela, rukom potjera sijedu kosu prema zatiljku i ne prestajući pričati vraća pokrivalo na glavu. Daje opasku na lijekove prvog, pozdravlja se s njim i pruža zdravstvenu i iskaznicu dopunskog osiguranja mladoj plavokosoj apotekarki. Čuje zvonce na vratima, ali ne okreće se jer mu misli zaokupljaju još dvije stvari koje mora obaviti nakon ljekarne.

U kafiću zveckanje čaša dok konobarica iz stroja za pranje vadi čiste, a na njihovo mjesto stavlja prljave. Iz zvučnika dopire pjesma nekog mladića koji na engleskom pjeva o svojoj ljubavi, a na povišenom tv ekranu vrte se stranice teleteksta. Četiri halogene žarulje osvjetljavaju police iza šanka i napola ispunjene boce vodke, konjaka, biljnih likera. Odjeljak preko puta toaleta nije osvjetljen, ali mladiću i djevojci to ne smeta. On je ljubi i provlači prste kroz njenu kosu i skoro da mu uopće ne smeta miris i okus dima na njenim usnama.

Na školskoj zgradi gore svjetla samo jednog razreda, čistačica prazni koš za smeće i sprema se za odlazak kući. Iza škole, na igralištu, skupina tinejdžera skrivena od znatiželjnih pogleda pali cigarete, a tamna boca crnog vina kruži od ruke do ruke, od usta do usta. Predlažu da igraju "Bocu istine" kad popiju do kraja. Djevojke negoduju, više reda radi.Kad igra počne, one su te koje postavljaju hrabrija pitanja i zadatke. Dvoje ne sudjeluje u igri, držeći se za ruke tiho broje novce za test trudnoće.

0 komentari:

Objavi komentar